maandag 15 september 2014

Taak 6ASO/TSO - Ook jouw mening telt! (artikel 8 - Anderlecht legt Defour geen extra straf op voor obsceen gebaar)

Lees het artikel en post een reactie. Denk aan de kenmerken van een zinvolle reactie. Vergeet niet om je voornaam en klas te vermelden als je een reactie post. Deadline? 26/09/2014!

13 opmerkingen:

  1. Het doet me goed te lezen dat er binnen Anderlecht geen gevolg wordt gegeven aan de actie van Defour. Het is al erg genoeg dat Defour een proces verbaal aan zijn been heeft voor dit (naar mijn mening) klein voorval. Is het niet erg dat binnenlandse zaken zich bezighoud met dit soort van pietluttigheden? Ik weet als sporter zijnde goed genoeg dat de frustraties en gevoelens tijdens een wedstrijd hoog kunnen oplopen. Vind je het gek? Als iemand een hele wedstrijd zich heeft uitgesloofd en vol adrenaline zit op een bepaald moment genoeg heeft van de provocerende gebaren en het uitjouwen. Reken daarbij nog eens dat twee van hun doelpunten onterecht zijn afgewezen waardoor ze mede de overwinning zijn mislopen. Hieruit opmakend begrijp ik zeer goed de reactie van Defour. Dit gebeurt namelijk in elke sport enkel is het deze keer in eerste klasse en is het vastgelegd op video. Gelukkig laat de club zijn speler voor dit kleine voorval niet in de steek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als een obsceen gebaar een klein voorval is, en alle voetbalclubs hun spelers niet gaan straffen voor obscene gebaren dan gaat men aantonen aan de jeugd dat dit helemaal niet erg is. Als er enkele jaren geleden speciaal voor dit soort gedrag afspraken zijn opgemaakt door de politie en de voetbalcel, dan kunnen we wel zeggen dat het correct is dat hij een proces verbaal aan zijn been heeft. Alhoewel hij waarschijnlijk wegkomt met een geldboete wat voor een voetballer natuurlijk geen probleem is.
      Een topclub als RSCA zou toch wel de juiste signalen moeten sturen richting de jeugd betreft zaken die niet op een voetbalveld thuis horen. Dit gedrag valt niet goed te praten, tijdens elke wedstrijd gebeuren er dingen waar spelers het mee oneens zijn, tijdens elke wedstrijd word er geprovoceerd door de tegenstander. Zeker met de ervaring die Steven Defour heeft zou hij zijn emoties onder controle moeten kunnen houden. Elke persoon die zich in een voetbalstadion bevindt kan een proces verbaal krijgen van de politie, dus is dit zeker terecht.

      Verwijderen
  2. Het is onverantwoord wat Defour deed. Hij is een topsporter en dient zich ook zo te gedragen. Door zo te reageren bereikt hij enkel maar negatieve commentaar van de pers en media. Hij toonde niet op een volwassen manier hoe je omgaat met zulke frustraties. Het is een slechte invloed op de kinderen die hem als een idool zien, zij gaan hem imiteren, en wanneer kinderen dit gedrag ook tonen, kunnen ze terugvallen op het excuus dat een professionele 1ste klasse voetballer dit ook deed. Het is dus niet te begrijpen dat RSCA hem niet straft. Ik hoop dat dit niet te vaak meer wordt getoond in de media en dat Defour deze fout niet opnieuw zal maken.
    Jarno De Becker
    6A MTTS v

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De keuze van Anderlecht om Defour niet te straffen, is begrijpelijk, want het feit dat hij al een proces-verbaal krijgt, is al zwaar genoeg. Wel moet Anderlecht Defour duidelijk maken dat zo'n gebaren niet thuishoren op een voetbalveld. Zeker aangezien hij een speler van de nationale ploeg is, want dit zijn toch wel spelers waar veel jonge spelertjes naar opkijken en zij moeten het goede voorbeeld geven. De actie van Defour valt niet goed te praten, al is het gedrag van supporters langs het veld soms overdreven. Spelers hebben hier soms moeite mee en dan moeten zij zich hier boven kunnen zetten, wat duidelijk niet het geval was dit weekend tijdens de wedstrijd tussen Lierse en Anderlecht waar wel meerdere van deze provocaties zichtbaar waren. Al bij al is het dus een goede keuze van Anderlecht om Defour niet straffen, zolang ze hem maar duidelijk maken dat zoiets niet op een veld thuishoort.

    Jarno L.
    6A_MTTSvoetbal

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Loic: Als deze obscene gebaren niet bestraft worden door de desbetreffende club, waar eindigt dit dan? Akkoord met het feit dat na een zware inspanning en de bijkomende feiten (de buitenspelgevallen) de gemoederen al eens hoog kunnen oplopen maar is dit niet waarvoor ze betaald worden? Zo'n gebaren kunnen niet getolereerd worden, niet op een voetbalveld, nergens. En al zeker niet met de voorbeeldfunctie die voetballers in deze maatschappij hebben. Wat moeten de kinderen die in het stadion zaten, of op televisie de match aan het volgen waren, denken? Als de club hier geen verdere consequenties voor voorziet, laat het aan de buitenwereld blijken vrede te nemen met zo'n gebaar. Een grappig detail aan dit voorval is het feit dat Defour in verschillende artikels te kennen geeft dat hij op en top prof is en perfect kan functioneren ondanks hij uitgefloten werd. (http://www.voetbalbelgie.be/nl/article.php?id=84875?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=all) Blijkbaar is dus toch minder evident dan Defour zelf beweerde. Voetbalclub Anderlecht zou hier het goede voorbeeld moeten geven naar de buitenwereld toe en dit obsceen gebaar bestraffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anderlecht treedt hierbij zeer onverantwoordelijk op. Defour geen sanctie geven voor zijn obscene gedrag toont aan dat ze niet boven hun spelers staan. Ze geven daarbij geen goed voorbeeld aan andere spelers en jeugdspelers. Anderzijds begrijp ik wel dat ze Defour willen beschermen tegen de pers en andere negatieve reacties, maar dat neemt niet weg dat ze hem geen sanctie moeten opleggen. Defour zelf moet wel beter weten. Hij heeft meer als genoeg ervaring om zich van zo'n onbelangrijke dingen niets aan te trekken. Door dit gebaar te doen stelt hij zichzelf zeer zwak op. Defour heeft zich al wel verontschuldigd op de website van Anderlecht. Maar dat volstaat helemaal niet. Daarom is het ook goed dat de agenten die op de voetbalwedstrijd aanwezig waren een proces-verbaal hebben opgesteld. Daardoor wordt hij waarschijnlijk gerechtelijk vervolgd. De Belgische Voetbalbond moet dit strikt opvolgen, anders gaan er nog meerdere gevallen van deze aard voorvallen.

    Gilles Kempeneers
    6TS

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Jarno L. Defour ligt van een proces- verbaal niet wakker hoor. Het feit dat Anderlecht Defour niet extra bestraft is enkel en alleen omdat Defour de laatste tijd al flink op de korrel werd genomen. Anderlecht zou als profclub in België zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en laten blijken dat ze dit gedrag van een speler niet tolereren. Een proces- verbaal voor een speler met zo'n status en zo'n salaris zal daar eens goed mee lachen. Moest Anderlecht hem nog een extra straf geven zou hij misschien beseffen dat zijn gedrag ongepast was. Het is trouwens niet de eerste keer dat Defour ongepast reageert op dergelijke randzaken die niets te maken hebben met het voetbal. Als niemand Defour gaat laten inzien dat dit soort zaken niet thuis horen op een voetbalveld gaat dit vroeg of laat uit de hand lopen.

    Kenneth Nys
    6TS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Defour zijn reactie is puur uit frustratie. De bankzitters van Lierse provoceerde Defour, waardoor hij een dom gebaar voor deed. Het komt inderdaad slecht over wanneer je zo iets doet terwijl de wedstrijd live op televisie te zien is. Het komt direct in de media te staan, en dan worden deze soort zaken direct hoofdpunten in het nieuws.
    Ik verdedig Defour niet, maar het is wel zo dat de straf wat overdreven is. Een proces verbaal is er wat over gaan. Je krijgt bijvoorbeeld geen proces verbaal als je deze soorten reacties op straat voor doet. Krijgt hij dit soort straf dan gewoon om het in de toekomst gewoon niet meer te doen? Dat weet niemand. Het is wel een slecht voorbeeld als er veel kinderen naar deze wedstrijd kijken.
    Defour wist wel na de wedstrijd wat hij fout deed, ergens wel positief van hem om zichzelf te excuseren. Dit wel via de site van RSC Anderlecht, dus het kan wel zijn dat hij wat ‘gedwongen’ werd door Anderlecht om zijn straf te relativeren bij de media en supporters.
    Al bij al is dit wel wat overdreven. Er zijn al veel ergere situaties gebeurd in het verleden. Hopelijk komt hij er nog goed vanaf.
    Cillian Erkens 6 TS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat Anderlecht doet om Steven Defour niet te straffen, is te begrijpen.De frustraties liepen al heel hoog op tijdens de wedstrijd, zeker na dat Anderlecht 2 afgekeurde doelpunten maakten die eigenlijk een doelpunt moesten zijn.
    Als speler maakt je dat tijdens de wedstrijd erg gefrustreerd en dan ga je minder beginnen nadenken over wat je aan het doen bent. De bankzitters van Lierse provoceerde dan ook waardoor dit de laatste druppel was die de emmer doet overlopen bij Defour. Je wilt zo nodig de wedstrijd winnen en dan doe je op het einde zoiets. Op dat moment denk je niet logisch na over wat je doet. Dat Defour zijn excuses aanbied na de wedstrijd is te begrijpen, hij is terug afgekoeld en hij begrijpt wat hij verkeerd gedaan heeft.
    Een man als Defour, met zoveel ervaring, zou eigenlijk beter moeten weten. Hij is een speler van de nationale ploeg van België en dit zal een slechte impact hebben voor de toekomstige voetballers die dit gedrag van hun idool hebben gezien.
    Al bij al is de keuze van Anderlecht, om Defour niet te straffen, een goede keuze. Er zijn al veel ergere dingen gebeurd in het voetbal. Hopelijk komt hij er goed vanaf.
    Yan De Maeyer 6TS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is niet normaal dat Steven Defour zo reageert. Het is te begrijpen dat je vol frustraties zit na zo’n wedstrijd. Anderlecht speelt de laatste seconde gelijk tegen Lierse en twee doelpunten zijn onterecht afgekeurd. Maar dat zijn geen redenen om je middelvinger op te steken of je bij je klokkenspel vast te nemen. Hij is een topsporter van hoge klasse, normaal moet hij discipline hebben en de ervaring om niet zo te reageren. Het is goed dat hij een proces-verbaal heeft gekregen, maar dat zal niet genoeg zijn. Hij heeft geld genoeg dus daardoor zal hij zijn lesje niet geleerd hebben. Het beste zal zijn om hem ook enkele wedstrijden te schorsen. Maar ja, straf of niet, het hangt van persoon tot persoon af wanneer je je les hebt geleerd. Het is te hopen dat hij zich nu meer respectvol gaat gedragen en zich gedeisd gaat houden.

    Tibo Michiels

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is helemaal niet slim van Defour. Al begrijp ik wel dat hij zo gefrustreerd is. Na twee ongekeurde goals die eigenlijk geldig waren zou ik ook kwaad worden. Maar hij is een topsporter en speelt zelfs voor de Belgische ploeg. Hij zou eigenlijk als en voorbeeld moeten zijn. Het proces-verbaal dat hij nu aan zijn been heeft is zeker terecht. Maar ik zou het overdreven vinden moest Anderlecht hem boven op zijn proces-verbaal nog is te straffen. Hij heeft duidelijk zijn excuses aangeboden. Als hij maar weet dat dit niet thuis hoort in de sportwereld.

    Tom J.
    6TSba

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Onverantwoord inderdaad. Ik hoop dat ie ervan heeft geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen