donderdag 29 december 2011

Zoek de fout!


Zie jij wat er misgaat op bovenstaande foto? Hopelijk kreeg jij tijdens de feestdagen op het familiefeest gewoon een wildtriootje (een triootje van drie soorten wild, zoals hert, haas en fazant) op je bord
Onjuist spatiegebruik leidt soms tot grappige misverstanden. Jammer genoeg worden samenstellingen nog te vaak foutief geschreven. Op de site SOS (signalering onjuist spatiegebruik) kan je de regels over het juist schrijven van samenstellingen nog eens nalezen.
Nog eentje om het af te leren?
Bekijk onderstaande foto. Hoe oud is de dochter van Robert ten Brink?
(Nochtans geen spelfout te bespeuren hier.)




vrijdag 18 november 2011

TaalportfolioTip: Man over Woord

Alle geheimen van de Nederlandse taal worden ontsluierd in Man over Woord, een nieuw programma op Canvas. Het mysterie van de dt-regel wordt ontrafeld. Waarom zorgen taalverschillen tussen Limburgers en West-Vlamingen voor verkeerde bestellingen in de frituur? Als echte primeur kan je horen hoe onze taal 1000 jaar geleden klonk!

zondag 16 oktober 2011

Iedereen Comeniusproject!

Nieuwsgierig? KLIK en KLIK!
Het thema van het Comeniusproject van onze school? Bekijk onderstaand filmpje. Denk daarna twee keer na als je nog eens naar het buitenland gaat!
 

woensdag 28 september 2011

Feit of fictie? (opdracht vierdejaars)

Het vreemde meisje in dit filmpje staart je via haar webcam aan. Waarom doet ze dit? Wie is ze? Waarom zegt ze niks? Is ze een actrice of is dit echt? Haar filmpjes hielden Youtube-kijkers over de hele wereld in de ban.
Wat te denken over de 'leave Britney alone' guy die huilend zijn verhaal doet op - alweer - Youtube?
Rebecca Black plaatste het liedje Friday op Youtube en hoopte op dezelfde bekendheid die Justin Bieber op die manier verwierf. Jammer genoeg ontving het lieve kind sindsdien vooral doodsbedreigingen. Haar advies? "Denk twee keer na voor je iets op Youtube plaatst."
Donderdag gaan we met de vierdejaars naar de toneelvoorstelling Bloggers die het mediafenomeen Youtube in de kijker zet. Laat de reacties maar komen!

woensdag 14 september 2011

Fashion News

De krant kleurloos, grijs en saai? Laat je op vrijdag eens verrassen in de krantenwinkel! De excentrieke modeontwerper Walter Van Beirendonck gaat namelijk morgen aan het werk als hoofdredacteur van De Standaard
Van Beirendonck is een van de beroemde Antwerpse Zes maar voor één dag heeft hij de touwtjes in handen bij de krant. Zowel de lay-out als de inhoud van de krant zullen naar zijn creatieve hand gezet worden. Benieuwd wat hij ervan maakt? Vrijdag ligt de krant in de winkel. Misschien toch de moeite waard om de krant een keertje te kopen?

Talenquiz!

Test je talenkennis! Weet jij het antwoord op de volgende taalvragen?


Irene slaat toe
Het oosten van de Verenigde Staten werd onlangs zwaar getroffen door orkaan Irene. Herinneringen kwamen op aan orkaan Katrina, die in 2005 grote schade in het zuiden aanrichtte. Hoe komen Amerikaanse orkanen aan hun naam?
a. De naam wordt door het Hurricane Center bedacht zodra de orkaan begint.
b. De namen staan op een vaste namenlijst voor orkanen.
c. Een orkaan wordt genoemd naar zijn eerste slachtoffer.
d. Orkanen krijgen altijd een meisjesnaam.

Limburgs
Op 1 september werd in Limburg een hoogleraar Taalcultuur geïnstalleerd. Volgens Unesco wordt het Limburgs, net als Fries en Nedersaksisch, met uitsterven bedreigd. Maar de meeste deskundigen zijn voorzichtig optimistisch. Wanneer blijft een streektaal het best bewaard?
a. Als hij is vastgelegd in een woordenboek.
b. Als ouders hem meegeven aan hun kinderen.
c. Als veel mensen hem kunnen verstaan.
d. Als veel plaatselijke bands erin zingen.

Elke maand verschijnt er een Talenquiz gemaakt door Taalstudio. Enkele weken later verschijnen ook de oplossingen. Vind je het moeilijk om de quiz op te lossen dan moet je dringend gaan surfen op het internet om je talenkennis te vergroten. Uiteraard niet vergeten om achteraf over je bevindingen te bloggen!

zondag 4 september 2011

Back to school!

Zet je bureaustoel recht. Stof je computer af. Laat je vingers over het toetsenbord glijden. Vind inspiratie en... BLOG!
(Bill Watterson)

zondag 29 mei 2011

Wolfskinderen

Niet goed opgelet in de les Taalverwerving? Neem dan zeker eens een kijkje op de blog van Jeroen. Hij postte een fijn bericht over wolfskinderen met enkele interessante links voor meer achtergrondinformatie. 
Succes met de examens allemaal!

zaterdag 28 mei 2011

Als je klikt op deze leuke link kan je testen hoe het met jouw kennis van de Nederlandse taal gesteld is. Misschien een goede manier om je (deels) voor te bereiden op het examen Nederlands? 
Ere wie ere toekomt, trouwens, de link kwam ik tegen op de blog van Lauren

donderdag 12 mei 2011

Are you a bigfoot?

For this task I want you to go to this site to calculate your ecological footprint.  Secondly, I want you to watch Low Impact Man's video
Share the results from your footprint calculation with us on your blog. (Don't copy paste them, but write them down in your own words.) Let us know what you think about the video and tell us what you could do to reduce your ecological footprint. 







 

donderdag 28 april 2011

Het grote debat

Jullie worden al een heel jaar voorbereid op 'het grote debat'. Eind mei is het zover, dan mogen jullie je verbale kwaliteiten tonen in een echt klasdebat.
Onderstaande stellingen werden klassikaal gekozen. Welke stelling kiest jouw groep? Reageer snel!

- Hardere straffen en extra dopingscontroles in de sport!
- Roken moet verboden worden!
- Leerlingen moeten naar buiten mogen wanneer ze studie hebben.
- Verplichte toeslag voor dikke mensen in het vliegtuig.
- Vrouwen moeten evenveel verdienen als mannen.
- Gratis openbaar vervoer!
- Kernenergie moet afgeschaft worden.
- Waar petten en hoeden verboden zijn, moet ook de hoofddoek verboden zijn.
- Legalisering van softdrugs.
- De nultolerantie moet sneller ingevoerd worden in Brussel.
- Er is een te grote repressie door de politie.
- Strengere inburgeringscursussen!

Je kiest een van de bovenstaande stellingen per groep en bepaalt of je pro of contra bent. Reageer zo snel mogelijk!

Veel succes!

woensdag 27 april 2011

Wij lezen...

Het Parfum van Patrick Süskind. Laat je meenemen naar het Parijs van de achttiende eeuw en volg de seriemoordenaar Grenouille op zijn zoektocht om het ultieme parfum te maken. 
Het boek uit 1985 werd een wereldwijde bestseller. Jarenlang was men ervan overtuigd dat het boek onverfilmbaar was.  In 2006 waagde Tom Tywker, o.a. bekend van Lola Rennt, het toch om van het boek een filmversie te maken en opnieuw was er sprake van een groot succes.
Kan jij volgende afbeeldingen situeren in het verhaal?

donderdag 24 maart 2011

Blij met je naam?

Ben je blij met je familienaam of zou je liever anders heten? Ken je mensen met een vreemde, lelijke of ronduit grappige familienaam?
Mensen hebben niet altijd familie- of achternamen gebruikt. Eeuwenlang kregen mensen enkel een voornaam, tenzij ze uit een belangrijke adellijke familie kwamen. Omdat het gebruik van enkel voornamen tot verwarring leidde, voegde men iets toe aan de voornamen. Zo een toevoegsel gebeurde op basis van een uiterlijk kenmerk, bv. de witte, of men vernoemde iemand naar het beroep dat hij/zij uitoefende, bv. de smit. Sommige mensen werden naar hun vader vernoemd, bv. Hendriks of Willems, of naar de plaats waar ze vandaan kwamen, bv. van de velde.
Pas ten tijde van Napoleon, in de 19e eeuw, werd iedereen verplicht om een officiële achternaam te kiezen. Napoleon had ook België en Nederland veroverd en uit protest tegen zijn regime kozen sommige mensen een belachelijke achternaam. Ze geloofden niet dat het systeem bewaard zou blijven als Napoleon verdreven was. Het gevolg daarvan kan je zien in het filmpje. 
Als taak voor je taalportfolio mag je de betekenis en herkomst van jouw voor- en achternaam bespreken. Tussen de links op deze blog vind je zeker sites die je daarbij helpen. 

zaterdag 19 maart 2011

Onvoltooid verleden tijd


LOKO, de Leuvense overkoepelende studentenraad organiseert van 23 tot 26 maart het beeldende kunstfestival Ithaka 19. Laat je onderdompelen in een sfeer van nostalgie en keer terug naar je kindertijd terwijl je rondloopt in een oud schoolgebouw of in een leegstaand ziekenhuis. Jonge kunstenaars stellen er hun werk tentoon en op die manier wordt de gebouwen nieuw leven ingeblazen. 
Donderdag 24 maart trekken we ernaar toe met de leerlingen van 5SPW, STW, MCT en EE. Benieuwd wat jullie ervan vinden! Hier alvast een warmmakertje... 

donderdag 17 maart 2011

Blog in de kijker

Bron: De Standaard
Hoe lukt het met het taalportfolio? Wil je een keer iets anders schrijven dan een film- of boekbespreking maar heb je niet echt een goed idee? Kijk dan eens op de volgende blog om inspiratie op te doen!
Deze blog verdient zeker een keer in de kijker te staan omdat de schrijfster veel verschillende, leuke en interessante artikels post. In de artikels zitten steevast enkele links verstopt en op die manier is haar bronvermelding ook altijd in orde. Bovendien kopieert ze niet zomaar wat ze op het wereldwijde web vindt, neen, deze blogster schrijft gewoon écht goed!
Keep them posted! (All of you!)

donderdag 3 maart 2011

Pimp my... lyrics!

De Artesis Hogeschool in Antwerpen organiseert dit jaar een vertaalwedstrijd voor vijfde- en zesdesjaars. Durf jij de uitdaging aan?
Vertaal dan op een zo creatief mogelijke manier een Frans, Duits, Spaans of Engels liedje naar het Nederlands.
Je kan klassikaal of individueel deelnemen en voor de winnaars hangt er een zeer mooie geldprijs aan vast! 
Interesse om deel te nemen? Laat het mij weten en ik vind misschien een uurtje tijd om hieraan te werken... in de les!

K.A. Redingenhof pest niet!


 
Jij toch ook niet? 
Het is deze week de Vlaamse Week tegen Pesten. Neem een kijkje op de onze anti-pestsite en feel the love at school! 
Heb jij jouw foto of filmpje al doorgestuurd? Maak kans op een filmticket!

dinsdag 22 februari 2011

"Boe!", zegt de koe.

In class we've have watched Food Inc. This movie, about the food industry in America, wants us to look at our dinner in a different way. I want to know how you feel after watching this movie. Does it have any impact or not?

Give your opinion in the comments section below. 
- Answer in proper English sentences.
- Make sure your comments are appropriate and respectful.
- Also read other people's comments and answer to each other. 
- Refer to the film when possible. 
- Make two comments at least. 

The debate is open!

donderdag 17 februari 2011

De tussenstand

Sommigen onder jullie zijn al ijverig aan het bloggen voor het taalportfolio. Om te zorgen dat jullie wat gevarieerdere blogberichten kunnen plaatsen wil ik jullie wijzen op de site Taalschrift. Op deze site vind je allerlei taalnieuwtjes die misschien het bespreken waard zijn. In het tijdschrift Revisor vind je meer informatie over literatuur en poëzie. Misschien kan je ook daar wat inspiratie opdoen.
Onthoud dat ik minstens tien artikels in je taalportfolio verwacht en dat je verschillende soorten onderwerpen moet hebben. Je taalportfolio mag dus niet louter uit filmbesprekingen bestaan.
Succes!

woensdag 9 februari 2011

'Limburg, doa geit niks boven...'

Spreek jij nog dialect thuis? Misschien spreken je (groot-)ouders het nog, maar ben jij in het AN opgevoed? Ken je nog veel mensen die dialect spreken? In welke situaties is het gepast om dialect te spreken? 
Tot grote spijt van vele linguïsten verdwijnen dialecten razendsnel. Het Limburgs en het West-Vlaams zijn volgens Unesco twee van 2500 met uitsterven bedreigde talen.Volgens een onderzoek zou 90% van deze talen deze eeuw nog verdwijnen.
Op valentijnsdag trekken we met 5 en 6 topsport naar Maastricht. Behalve een bezoek aan de mergelgrotten en een rondleiding in de stad gaan we ook echt linguïstisch onderzoek verrichten. Onze onderzoeksvraag: verdwijnen dialecten overal even snel? Geef zeker je oren de kost en geniet van het Limburgs nu het nog kan!

maandag 31 januari 2011

Artefact festival

© Gebhard Sengmüller

Op 17 februari trekken we met de topsportklassen naar het STUK voor het Artefact Festival. Dit keer is er geen gids die ons gaat rondleiden. Jullie gaan de rondleiding zelf geven. Hoe ga je te werk? Iedereen kiest één kunstwerk uit dat hij/zij zal bespreken. Voor meer info: klikkerdeklik!

Cinema Zed

Verveel je je 's avonds op het internaat? Willen je ouders weer eens iets anders zien op TV dan jij? Wil je er stiekem even tussenuit? Kom dan op woensdag 9 februari mee naar Cinema Zed in Leuven. Je kan gaan kijken naar 

 
of 

Geef me een seintje in de les!

Schrappen wat niet past...