donderdag 24 maart 2011

Blij met je naam?

Ben je blij met je familienaam of zou je liever anders heten? Ken je mensen met een vreemde, lelijke of ronduit grappige familienaam?
Mensen hebben niet altijd familie- of achternamen gebruikt. Eeuwenlang kregen mensen enkel een voornaam, tenzij ze uit een belangrijke adellijke familie kwamen. Omdat het gebruik van enkel voornamen tot verwarring leidde, voegde men iets toe aan de voornamen. Zo een toevoegsel gebeurde op basis van een uiterlijk kenmerk, bv. de witte, of men vernoemde iemand naar het beroep dat hij/zij uitoefende, bv. de smit. Sommige mensen werden naar hun vader vernoemd, bv. Hendriks of Willems, of naar de plaats waar ze vandaan kwamen, bv. van de velde.
Pas ten tijde van Napoleon, in de 19e eeuw, werd iedereen verplicht om een officiële achternaam te kiezen. Napoleon had ook België en Nederland veroverd en uit protest tegen zijn regime kozen sommige mensen een belachelijke achternaam. Ze geloofden niet dat het systeem bewaard zou blijven als Napoleon verdreven was. Het gevolg daarvan kan je zien in het filmpje. 
Als taak voor je taalportfolio mag je de betekenis en herkomst van jouw voor- en achternaam bespreken. Tussen de links op deze blog vind je zeker sites die je daarbij helpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten