donderdag 24 maart 2011

Blij met je naam?

Ben je blij met je familienaam of zou je liever anders heten? Ken je mensen met een vreemde, lelijke of ronduit grappige familienaam?
Mensen hebben niet altijd familie- of achternamen gebruikt. Eeuwenlang kregen mensen enkel een voornaam, tenzij ze uit een belangrijke adellijke familie kwamen. Omdat het gebruik van enkel voornamen tot verwarring leidde, voegde men iets toe aan de voornamen. Zo een toevoegsel gebeurde op basis van een uiterlijk kenmerk, bv. de witte, of men vernoemde iemand naar het beroep dat hij/zij uitoefende, bv. de smit. Sommige mensen werden naar hun vader vernoemd, bv. Hendriks of Willems, of naar de plaats waar ze vandaan kwamen, bv. van de velde.
Pas ten tijde van Napoleon, in de 19e eeuw, werd iedereen verplicht om een officiële achternaam te kiezen. Napoleon had ook België en Nederland veroverd en uit protest tegen zijn regime kozen sommige mensen een belachelijke achternaam. Ze geloofden niet dat het systeem bewaard zou blijven als Napoleon verdreven was. Het gevolg daarvan kan je zien in het filmpje. 
Als taak voor je taalportfolio mag je de betekenis en herkomst van jouw voor- en achternaam bespreken. Tussen de links op deze blog vind je zeker sites die je daarbij helpen. 

zaterdag 19 maart 2011

Onvoltooid verleden tijd


LOKO, de Leuvense overkoepelende studentenraad organiseert van 23 tot 26 maart het beeldende kunstfestival Ithaka 19. Laat je onderdompelen in een sfeer van nostalgie en keer terug naar je kindertijd terwijl je rondloopt in een oud schoolgebouw of in een leegstaand ziekenhuis. Jonge kunstenaars stellen er hun werk tentoon en op die manier wordt de gebouwen nieuw leven ingeblazen. 
Donderdag 24 maart trekken we ernaar toe met de leerlingen van 5SPW, STW, MCT en EE. Benieuwd wat jullie ervan vinden! Hier alvast een warmmakertje... 

donderdag 17 maart 2011

Blog in de kijker

Bron: De Standaard
Hoe lukt het met het taalportfolio? Wil je een keer iets anders schrijven dan een film- of boekbespreking maar heb je niet echt een goed idee? Kijk dan eens op de volgende blog om inspiratie op te doen!
Deze blog verdient zeker een keer in de kijker te staan omdat de schrijfster veel verschillende, leuke en interessante artikels post. In de artikels zitten steevast enkele links verstopt en op die manier is haar bronvermelding ook altijd in orde. Bovendien kopieert ze niet zomaar wat ze op het wereldwijde web vindt, neen, deze blogster schrijft gewoon écht goed!
Keep them posted! (All of you!)

donderdag 3 maart 2011

Pimp my... lyrics!

De Artesis Hogeschool in Antwerpen organiseert dit jaar een vertaalwedstrijd voor vijfde- en zesdesjaars. Durf jij de uitdaging aan?
Vertaal dan op een zo creatief mogelijke manier een Frans, Duits, Spaans of Engels liedje naar het Nederlands.
Je kan klassikaal of individueel deelnemen en voor de winnaars hangt er een zeer mooie geldprijs aan vast! 
Interesse om deel te nemen? Laat het mij weten en ik vind misschien een uurtje tijd om hieraan te werken... in de les!

K.A. Redingenhof pest niet!


 
Jij toch ook niet? 
Het is deze week de Vlaamse Week tegen Pesten. Neem een kijkje op de onze anti-pestsite en feel the love at school! 
Heb jij jouw foto of filmpje al doorgestuurd? Maak kans op een filmticket!