woensdag 28 september 2011

Feit of fictie? (opdracht vierdejaars)

Het vreemde meisje in dit filmpje staart je via haar webcam aan. Waarom doet ze dit? Wie is ze? Waarom zegt ze niks? Is ze een actrice of is dit echt? Haar filmpjes hielden Youtube-kijkers over de hele wereld in de ban.
Wat te denken over de 'leave Britney alone' guy die huilend zijn verhaal doet op - alweer - Youtube?
Rebecca Black plaatste het liedje Friday op Youtube en hoopte op dezelfde bekendheid die Justin Bieber op die manier verwierf. Jammer genoeg ontving het lieve kind sindsdien vooral doodsbedreigingen. Haar advies? "Denk twee keer na voor je iets op Youtube plaatst."
Donderdag gaan we met de vierdejaars naar de toneelvoorstelling Bloggers die het mediafenomeen Youtube in de kijker zet. Laat de reacties maar komen!

woensdag 14 september 2011

Fashion News

De krant kleurloos, grijs en saai? Laat je op vrijdag eens verrassen in de krantenwinkel! De excentrieke modeontwerper Walter Van Beirendonck gaat namelijk morgen aan het werk als hoofdredacteur van De Standaard
Van Beirendonck is een van de beroemde Antwerpse Zes maar voor één dag heeft hij de touwtjes in handen bij de krant. Zowel de lay-out als de inhoud van de krant zullen naar zijn creatieve hand gezet worden. Benieuwd wat hij ervan maakt? Vrijdag ligt de krant in de winkel. Misschien toch de moeite waard om de krant een keertje te kopen?

Talenquiz!

Test je talenkennis! Weet jij het antwoord op de volgende taalvragen?


Irene slaat toe
Het oosten van de Verenigde Staten werd onlangs zwaar getroffen door orkaan Irene. Herinneringen kwamen op aan orkaan Katrina, die in 2005 grote schade in het zuiden aanrichtte. Hoe komen Amerikaanse orkanen aan hun naam?
a. De naam wordt door het Hurricane Center bedacht zodra de orkaan begint.
b. De namen staan op een vaste namenlijst voor orkanen.
c. Een orkaan wordt genoemd naar zijn eerste slachtoffer.
d. Orkanen krijgen altijd een meisjesnaam.

Limburgs
Op 1 september werd in Limburg een hoogleraar Taalcultuur geïnstalleerd. Volgens Unesco wordt het Limburgs, net als Fries en Nedersaksisch, met uitsterven bedreigd. Maar de meeste deskundigen zijn voorzichtig optimistisch. Wanneer blijft een streektaal het best bewaard?
a. Als hij is vastgelegd in een woordenboek.
b. Als ouders hem meegeven aan hun kinderen.
c. Als veel mensen hem kunnen verstaan.
d. Als veel plaatselijke bands erin zingen.

Elke maand verschijnt er een Talenquiz gemaakt door Taalstudio. Enkele weken later verschijnen ook de oplossingen. Vind je het moeilijk om de quiz op te lossen dan moet je dringend gaan surfen op het internet om je talenkennis te vergroten. Uiteraard niet vergeten om achteraf over je bevindingen te bloggen!

zondag 4 september 2011

Back to school!

Zet je bureaustoel recht. Stof je computer af. Laat je vingers over het toetsenbord glijden. Vind inspiratie en... BLOG!
(Bill Watterson)