dinsdag 7 februari 2012

Als je begrijpt wat ik bedoel

Als klein meisje volgde ik met grote ogen de avonturen van Heer Dommel, Tompoes en draak Zwelgje in de prachtige Nederlandse animatiefilm Als je begrijpt wat ik bedoel. (Disney? Nooit van gehoord!) Zakdoek in de aanslag want steevast werden er meer dan enkele traantjes weggepinkt en nog steeds schiet mijn gemoed vol als ik Heer Dommel hoor zeggen: 'Ik ben b-b-b-boos op je!' (Wat een beetje jeugdsentiment al niet met een mens kan doen.)  
2012 is het jaar dat Marten Toonder, schrijver, striptekenaar en bedenker van Heer Dommel en Tompoes, 100 jaar zou worden en daarom spreekt men van het Toonderjaar. Allerlei evenementen, vooral op Nederlandse bodem, zetten het werk van deze kunstenaar in de kijker.
In het Belgisch Stripcentrum te Brussel loopt er ook een grote expositie waarin o.a. zijn stripreeks Tompoes veel aandacht krijgt. Laat je niet misleiden door de tekenstijl! Terwijl de tekenfilm vooral een kinderpubliek aanspreekt maakten de ironie, de maatschappijkritiek, de sterke personages en een flinke portie maatschappijkritiek de stripreeks vooral populair bij volwassenen. De thema's die aan bod kwamen, zijn ook vandaag nog bijzonder populair: drugsproblematiek, werkloosheid, milieuverontreiniging, ...